Mistrovství ČR v požárním sportu

31.08.2013 00:00

Díky tomu, že letošní mistrovství bylo pořádáno v blízkém městě Mladá Boleslav, nemohli jsme si nechat tuto událost ujít. Mistrovství se konalo na místním fotbalovém stadioně od pátku 27. do neděle 29.srpna. 

V místě jsme se potkali i s dalšími známými soukmenovci z  týmů Střemy, Dolní Beřkovice, Tuhaň a další. Mimo jiné zde byli i jako my fandit i přímým účastnicím, jimiž byly dívky právě z Dolních Beřkovic a Tuhaně. Ač se jim ve všech případech nevedlo úplně podle jejich představ, myslíme si, že za jejich snahu jim patří velký potlesk i dík, jak krásně náš kraj reprezentovaly. 

V pátek bylo sportovní klání zahájeno týmy prfesionálních hasičů výstupem do čtvrtého podlaží cvičné věže, čemuž přihlížela i patronka tohoto klání Barbora Špotáková. V jednom z rozhovorů prozradila, že si sama tuto disciplínu vyzkoušela a je blízká jejímu srdci, ovšem mrzí ji, že je v současné době pouze pro muže. Můžeme jen doufat, že třeba i díky její osobě se hasičský sport posune zase o krůček dál.

 

Sobotní klání pokračovalo u 100 metrů překážek a odpoledne štafetami. V těchto disciplínách nám nezbývá než tleskat družstvu dobrovolných hasičů z Širokého dolu, z nichž na 100 metrů překážek se v první desítce umístilo 6 z celkých 7 jejich členů a asi není velkým překvapením, že ve štafetě prolomili národní rekord!

 

Neděle pak zamíchala i výsledným pořadím v královské disciplíně požárního útoku. Výsledné časy sborů dobrovolných hasičů byly bohužel ovlivněny použitím jednotné hasičské stříkačky hitachi, která zdaleka nedosahovala svým výkonem možností závodníků. Proto většinou rozhodovaly pouze desetiny vteřin a záviselo hlavně na šikovnosti na koši a savicích a pak samozřejmě na proudech. Mnoho týmů také potrápil rozpojující se rozdělovač. 

Jiná podívaná byla u týmů profesionálních hasičů, kteří mohli používat vlastní mašiny, a třebaže bylo v propozicích jasně stanoveno, že týmy smějí požívat maximálně PS 16, náš osobní dojem byl odlišný, což ale divácký dojem nezkazilo, spíše naopak.

Celkové výsledky se můžete v případě zájmu dozvědět na stránkách mistrovství https://mcr2013.hzssck.cz/, kde najdete i videa a fotky z celé akce. Na závěr lze jen říci, že atmosféra byla bezvadná a díky krásnému počasí se jednalo o nádhernou, organizačně skvěle zvládnutou víkendovou akci.