Hasičské soutěže 2.díl: Extraliga ČR v PÚ

10.02.2014 16:55

V druhém díle našeho malého seriálu se podíváme na nejvyšší ligu České republiky, a to na extraligu.

Extraliga začíná letos 14.6. v Olšovci a končí 30.8. ve Vacenovicích. Umístění závodů je velmi různorodé, od okresů Přerov, Opava až například po Semily nebo Liberec (soutěž v Radimovicích, asi nejbližší závod).

Závodů se konají v sobotu nebo v neděli, v sobotu začínají v 11 hodin, v neděli v 9:30, ženy se mohou dostavit až o dvě hodinky později.

Závodí se na zúžené hadice (až C42 a B65), kontroluje se jak šíře, tak délka. Při přípravě musí mezi zuby spojek projít papír. Na dráze opět jsou značky od pořadatele pro odhoz hadic C, jiné značky nejsou povoleny!

Oblečení musí být jednotné a ženy nemusí mít zastrčená trička (toto pravidlo by měla převzít snad každá soutěž :)). Členové družstev se nesmí půjčovat, pouze v případě zranění u celovíkendových soutěží.

Muži získávají body až do 15.místa, ženy do 8. A další myslím příjemnou motivací je, že pořadatelé mají povinnost zajistit peněžní odměnu pro soutěžící (muži do 10., ženy do 5.místa) ve výši minimálně 19 tisíc korun, což rozpočítáno mezi 15 družstev je poměrně slušná částka, minimálně se vrátí náklady.

V loňském roce zvítězilo družstvo Plumlov, hned za ním se umístilo družstvo SDH Lavičky. Nejlepší čas Plumlova byl loni 16,33 a celkově až do přibližně 25.místa se pohybují nejlepší časy do 18 vteřin. Mezi ženami jsou časy obdobné. 

Rekordním časem byl výkon Starého Lískovce Sport s časem 16,31 na 3B, sklopné terče, a mezi ženami Chrásťany s časem 15,99 na 2B, sklopné terče. Na této stránce https://excr.firesport.eu/rekordy-ligy-2013 si můžete prohlédnout některá videa z rekordních výkonů, případně zabrouzdat i na další výsledky.

Nic to však nemění na tom, že je velká spousta družstev, která si to přijedou pouze zkusit a myslím, že jet aspoň jednou za rok na extraligový závod je skvělá volba.