Hasičské soutěže I.díl: Podřipská hasičská soutěž

01.02.2014 18:35

Abychom si zkrátili čekání na první jarní soutěže, budeme se v novém seriálu věnovat blízkým a zajímavým hasičským soutěžím. Představíme jejich závody, družstva, některá pravidla, dosahované časy a další zajímavosti.

Začneme s Podřipskou hasičskou ligou. Možná proto, že je nám geograficky velmi blízká a je proto bez problém možné se jejich závodů zúčastňovat, a zároveň by se možná mohl i Mělnický pohár v lecčems inspirovat.

Tato liga začíná o něco později než jiné soutěže, v letošním roce až 25.května, ovšem pak pokračují závody téměř každý týden přes celé léto až do konce srpna. První závody se konají ve Štetí, další pak v Hrobcích přes Předonín, Vraňany a další.

Každé závody začínají v 10 hodin dopoledne, družstva se musí dostavit do půl desáté a nástup začíná ve třičtvrtě. Startovné je vždy 200 Kč za družstvo (100 korun zůstává pořádajícímu SDH, 100 korun jde přímo lize). Soutěže se pořádají jak pro muže, tak pro ženy.

Jedná se tedy o požární útoky. Používat se smí jen nezúžené hadice, čili B75 a C52. Při přípravě musí mezi spojkami projít zalaminovaný list papíru. Na dráhu se nesmí umisťovat žádné značky, ale každý pořadatel má povinnost umístit oficiální značky pro odhoz hadic C a pro rozdělovač. V soutěžích se nepoužívá přetlakový ventil, ovšem družstvo může použít vlastní. Pokud ho nepoužije, pořadatel nenese žádnou zodpovědnost za újmy na zdraví při provádění útoku, což v některých případech stojí za zvážení.

Soutěží se s vlastními stroji, nemůžou být na startovány úplně předem, ale lze je startovat v průběhu přípravy základny (ženy od letoška nastartovanou mašinu mít nesmí). Terče se používají buď plnící nebo sklopné.

Co se týče oblečení, je jako jinde nutné stejné oblečení celého družstva, jsou povoleny krátké rukávy, ovšem s tričky zastrčenými do kalhot. Co mnohé potěší jsou povolené tretry s hřeby do 6mm.

Soutěžící se mohou půjčovat, ovšem pouze do 1 dalšího družstva a to se týká i žen v mužských družstvech. Celkově může půjčit dva závodníky a ti si vždy musí ponechat dres svého týmu. Kdyby se tak nestalo, rozhodně na to pozor, pokud i následně z fotek se zjistí něco jiného, je to důvod pro změnu v hodnocení. Pokud závodí ženy za muže, tak jich může být libovolné množství a závodí pak jako družstvo smíšené.

Muži a ženy mohou závodit v kategorii TOP (na vlastní mašinu), nebo v kategorii na jednotný stroj. V kategorii TOP získává na konci výherce putovní pohár. Muži se navíc můžou rozhodnout pro kategorii na 3B nebo 2B.

 

Co se týče časů nejlepší tým loňského roku v kategorii TOP na 3B SDH Hrobce měl průměrný čas na plnící terče 26,10 a na sklopné 20,61, rekordní 24,14 a 19,33. Nejznámější družstvo této ligy, PS Předonín, měl loni průměrné časy 25,27 a 20,81 a rekordní 24,80 a 18,10. Nutno podtknout, že zrovna toto družstvo je jedním opravdu z nejlepších v kategorii TOP na 3B a zvláště na sklopných terčích nemá konkurenci.

Ženské časy drží nízko hlavně družstvo SDH Nové Dvory Kikinky. Jejich loňské průměrné časy (vlastní stroj, 2B) jsou 26,88 a 19,57 a rekordní 23,24 a 18,14.

Další a konkrétní informace o tomto ročníku lze nalézt na oficiálních stránkách https://www.podripskaliga.cz/rocniky/4 včetně všech závodů, jejich umístění na mapě a třeba rekordů tratě a dalších.